Харчування

Курка запечена на банку. Як на мене, це найкращий варіант для приготування жирних магазинних курей

На моєму столі досить часто буває запечена в духовці курка. Всім вона хороша – смачна, бюджетна і проста в приготуванні. Правда і мінуси у цієї страви є – багато жиру, особливо якщо запікати вирощених на птахофабриці “мутантів”, масою під пару кілограм.

Щоб хоч частково позбутися від цього небажаного доважку до птаха, я зазвичай печу її старим перевіреним способом – насадженої на банку з водою. Так курка в процесі готування висить у повітрі, а не плаває у власному жиру.

Курка запечена на банку

Для початку, потрібно знайти підходящу баночку. Вона повинна підійти розміром під отвір в задній частині курки. Я використовую банку на підлогу-літра з-під томатної пасти.

Банку потрібно помити і заповнити на три чверті теплою водою. У воду додати пару лаврових листків, будь ароматних трав, кілька горошин запашного перцю, десяток чорного і 2 столові ложки 9% оцту.

Курку натерти сіллю і улюбленими спеціями. У моєму випадку це готова приправа для птиці і аджика. Тушку можна залишити на пару годин просолитися, а можна запікати відразу. Я звичайно не чекаю, суттєвої різниці в смаку все одно не буде.

Підготовлену курку насадити на банку. Вона повинна сидіти на ній щільно і стійко, при цьому не торкаючись дна дека.

Щоб крильця не обвуглилися, пришпиливаем їх до тушки зубочистками. Отвір у шиї закриваємо шкірою, а щоб вона не сповзла, її теж закріплюємо зубочистками.

Ставимо курку в холодну духовку, і тільки потім включаємо її на 180 градусів.
З часу запікання орієнтуватися на власні уподобання – подобається жорсткіше, вистачить години. Я люблю щоб м’ясо саме слезало з кісток, тому тримаю курку в духовці півтори години.

При такому способі курка готується одночасно і зовні і зсередини. Зовні – від жару духовки, всередині – від пари киплячої в банку води. У підсумку птах виходить супер-м’якою і соковитою.

Ну от якось так.
Залишилося зняти курку з банки(обережно, окріп)і подати до столу.
Приємного апетиту!

Related posts

Leave a Comment