Фігура

Пилосос або щітка для печінки

Знову і знову пишу про печінки. Зовсім недавно прочитала чергову медичну статтю, присвячену роботі печінки і вирішила статтю вихідного дня присвятити овочам, які медики називають “пилососом” для печінки.

Мова йде про буряку і моркві.

  • свіжий сир з салатом зі свіжої моркви, дрібно натертої і заправлений невеликою кількістю сметани – таке блюдо годиться на сніданок,
  • а друге – це медальйон хека, погашеної з овочами, з гарніром з морквяної каші, яка нічим не заправлена: просто відварена спюрированная моркву і все. Друге блюдо – це вечеря.

Я зараз на щадному для печінки харчуванні і тому надаю велику увагу екологічності свого харчування. Хоча і раніше якихось неправильностей не дозволяла, але зараз особливо.

У чому користь моркви для печінки?

  • Страви зі свіжої моркви і її сік у поєднанні з легкими жирами (сметана, рослинна олія) – це прекрасна їжа для відновлення печінки.
  • Морква – це самий звичний для нас овоч. Ми додаємо її в супи, запіканки, салати і, звичайно, менш усього замислюємося про користь цього овоча.
  • Подивіться ЯКУ кількість мінералів і вітамінів містить цей овоч:
  • Вітаміни і мінерали, що містяться в складі моркви, сприятливо впливають на весь організм і, зокрема, на печінку.
  • Згідно з науковими дослідженнями, регулярне вживання моркви і страв з моркви захищає печінку від негативного впливу, тим самим знижуючи ризик розвитку деяких печінкових патологій.
  • Морквяний сік і страви зі свіжої моркви здатні запускати природні процеси регенерації пошкоджених клітин печінки, слизової ШКТ.
  • Морква і її сік, а також напої на основі морквяного соку здатні знижувати рівень холестерину, очищати судини, руйнувати судинні бляшки.
  • Морквяні напої – це сік моркви, розбавлений водою або молоком. Такі хороші напої з медом.

Тепер про інше дивовижному овоче – буряках.

За змістом заліза і цинку буряк не має собі рівних серед інших традиційних для нас овочів.

  • І цим вона однаково важлива як для чоловіків, так і для жінок: цинк – «чоловічий мінерал», а недолік заліза часто зустрічається саме у жінок.
  • Буряк лідирує серед овочів за вмістом йоду, який добре нам відомий як речовина для здоров’я щитовидної залози, пам’яті і працездатності.
  • Крім фантастичного набору вітамінів і мінералів для здоров’я людини, буряк містить амінокислоту бетаїн.
  • Це біологічно активна речовина покращує засвоєння білка. Зовсім недавно я розповідала вам про користь і хорошою сумісністю, а також засвоєння, білкових продуктів і страв саме з овочами. Так от, невеликий шматочок м’яса, гарніром до якої виступає пюре з буряка, ікра, просто брусочки вареного буряка, можна прирівняти за поживністю до великого біфштексу. Уявляєте собі?
  • Ця амінокислота покращує роботу печінки настільки, що її спеціально витягують з буряка і на її основі роблять лікарські засоби.
  • Дієтологи вторять медикам і теж ласкаво називають буряк самим справжнім “пилососом”: настільки корисно її дія на організм людини, особливо при ожирінні, для виведення шкідливого холестерину, поліпшення роботи серця і нирок.
  • Вінегрети і борщі, ікра і салати – корисні страви для людини. Головне, не лінуватися і готувати їжу в домашніх умовах: корисну і смачну.
  • Все вищесказане відноситься не тільки до буряках, але і до її листям. Молоде бадилля буряків не менш багата за своїм хімічним складом, а білка і мінеральних речовин у ньому в 2-3 рази більше, ніж у самому коренеплоді. І це теж дивно.
  • З листя буряка готують супи, борщі, салати. І вони не менш смачні, ніж з самого коренеплоду. Не проходьте мимо!

Related posts

Leave a Comment